Így lépek akcióba tanfolyamok után

Várható olvasási idő: 3 perc 9 másodperc. Ebben a posztban arról írok, hogyan ültetem át a gyakorlatba a tanfolyamokon hallott dolgokat.

Van egy tippem: ugye te is vettél már részt úgy egy tanfolyamon, hogy az egész nagyon tetszett, de utána nem léptél akcióba és szépen hagytad elmenni az ott megszerzett tudást?

Pedig tök hasznosak voltak az egyes felismerések, és tudod azt is, hogy ha csak a felét alkalmaztad volna mindannak, amit hallottál, akkor könnyedén megváltoztathattad volna az életedet…

Nyugi, tudom, hogy miről van szó, mert régebben én is voltam úgy, hogy egy rendezvény után tök felpörögve mentem haza, aztán ahogy teltek a napok, egyre csak távolodtam a tényleges megvalósítástól. Amikor pedig legközelebb jött egy újabb esemény, akkor hiába tűnt nagyon izgalmasnak, mégis az volt bennem, hogy:

“Minek menjek, hiszen az előzőből sem valósítottam meg semmit?”

Oké, itt az ideje túllépni ezen.

Úgy érzem, hogy az elmúlt években kis lépésekben egyre jobb lettem a megvalósításban, és ebben a bejegyzésben egy konkrét esetet osztok meg, hogy mit csináltam a legutóbbi tanfolyamom után.

Január közepén az Anahita Temple Korlátlan Bőség tanfolyamán vettem részt, amit Szilasi Márti tartott a Hilton Westendben. Nagyon tetszett az egész, főleg azért, mert őszinte és egyszerű formában osztotta meg Márti a tapasztalatait, ami mellett sokat meditáltunk és izgalmas volt belemélyedni a tudatos teremtés spirituális hátterébe is.

A 3 napos esemény után nem arra fókuszáltam, hogy MINDENT próbáljak alkalmazni, hanem sokkal inkább arra figyeltem, hogy csak pár dolgot csináljak, de azokat örömmel tegyem.

A folytatásban összefoglalom, hogy milyen lépések tettem meg.

1. Készítettem egy mini VISION “térképet”

Az elmúlt években nagyon sokat segített a VISION falam abban, hogy rajta tudjam tartani a fókuszomat a leglényegesebb dolgokon az életben, és olyan döntéseket hozzak, amelyek közelebb visznek a Legjobb Önmagamhoz.

Egy ehhez hasonló megközelítést alkaztam a tanfolyam után is, ahol egy A4-es oldalon foglaltam össze a legfőbb gondolatokat és érzéseket. Fogtam egy üres papírt, és egyszerűen csak leírtam azokat a dolgokat, amelyek a leginkább megfogtak a tanfolyam alatt, és amelyekre mindenképpen szeretnék emlékezni.

Maga az írás is sok-sok kellemes érzést hozott, hiszen sűrített formában láttam magam előtt azokat a felismeréseket, amelyek a legtöbbet adták a 3 nap alatt.

Azzal, hogy “kibontottam” a belső világomat, megláttam a kulcsot bizonyos dolgokhoz, amelyet napi szinten tudok térképként használni ahhoz, hogy megtegyem a lépéseket a fejlődésemért.

Mivel jó ránézni az egészre, ezért természetesen használni is öröm. Azóta minden egyes reggel előveszem a papírt.

2. Létrehoztam Anki-kártyákat a legfőbb gondolatokból

Jellemzően amikor valamilyen könyvet olvasok, akkor a telefonomba készítek róluk jegyzeteket. Amikor a könyv végére érek, akkor van egy komplett listám a legfőbb gondolatokból, amelyeket valójában azért gyűjtöttem ki, hogy kezdjek is velük valamit.

Nagyjából másfél éve kezdtem el Anki tanulókártyákat készíteni ezekből a gondolatokból, ahol a kártya egyik felére felírok egy bizonyos mondatot olyan formában, hogy kihagyom belőle a kulcsszót, míg a másik felére a teljes mondatot egy magam felé irányuló extra kérdéssel.

Egy konkrét példa:

Kártya egyik fele: “Az életed munkája olyan dolog, ami örömöt okoz neked, és hozzájárul az ________ legnagyobb javához.”

Kártya másik fele: “Az életed munkája olyan dolog, ami örömöt okoz neked, és hozzájárul az emberiség legnagyobb javához.”

Kérdés magamhoz: Mit teszek hozzá az emberiség javához?

A valóság az, hogy elég napi szinten 10 kártyát átpörgetni ahhoz, hogy elinduljon a változás az életünkben. Ha ismételjük a feljegyzett gondolatokat, akkor később ezek lesznek az új alapgondolataink, amelyeknek köszönhetően teljesen más döntéseket hozunk, mint korábban.

A tanfolyam után 61 kártyát készítettem a saját jegyzeteimből és abból a füzetből, amit a helyszínen kaptunk. Napi szinten 5 digitális kártyát nézek át ebből a pakliból (van több paklim is különféle könyvekből), ami bőven elég ahhoz, hogy lépésekben beépítsem az életembe a fő dolgokat.

3. Eldöntöttem, hogy mit csinálok és nem csinálok a folytatásban

Általában tanfolyamokon rengeteg ötletet kapunk, hogy mit és hogyan változtassunk meg, majd szépen frusztráltak is leszünk a sok dologtól, amelynek aztán az az eredménye, hogy minden marad a régiben…

Én abban hiszek, hogy elég egy-két dologra odafigyelni ahhoz, hogy komoly változást indítsunk el a mindennapokban. Gondolj csak bele abba, hogy ha minden egyes egy tanfolyamból és minden egyes könyvből csak 1 dolgot valósítottál volna meg, akkor milyen életed lenne most?

Oké, én sem frusztrálni akarlak, hanem segíteni szeretnék, ezért megosztom veled, hogy én mit szoktam csinálni.

A fenti lépések után jellemzően tisztán látom, hogy mi mindent tehetek, és tudatosan eldöntöm, hogy mi szolgálja és mi nem szolgálja a Legjobb Önmagam elérését.

Például úgy érzem, hogy az nem szolgál engem, ha folyamatosan a zárt Facebook csoportban nézegetem a posztokat. A saját magammal szemben felállított elvárások sem segítenek, ugyanúgy ahogy az sem, hogy csak várok egy mágikus pillanatra, amikor majd minden körülmény tökéletes lesz az akcióba lépéshez. (Emlékeztető: a Jelen Pillanat erre a legjobb lehetőség.)

Ami szolgál engem és amire odafigyelek a tanfolyam óta:

  • beépítettem a reggeli rutinomba az egy A4-es oldal átnézését
  • naponta átpörgetek 5 Anki-kártyát az új paklimból
  • lecseréltem a Headspace-et a tudatos teremtés meditációra
  • heti szinten megcsinálok egy 40-50 perces “special” meditációt, amelyet a rendezvényen vettem fel.

Láthatod, hogy már meglévő szokásokhoz kötöttem hozzá az új dolgokat, így pedig sokkal könnyebb elindítani a változást. Ahogy a szokáskövetős posztban is írtam, jobb egy már meglévő és megszilárdított szokásra újakat építeni, mint pusztán a “nulláról” kezdeni.

Kapcsolódó olvasnivaló: 1000+ nap tudatos szokáskövetés így változtatta meg az életemet

A valóság az, hogy nem szükséges tökéletes rendszereket alkotni ahhoz, hogy átültessük a gyakorlatba a tanfolyamokon hallottakat. Elég néhány tudatos lépés, ami után a folyamatra irányíthatjuk a fókuszt, mert úgyis az a lényeg, hogy tapasztaljunk és csináljunk többet abból, ami működik.

 

Privát email lista

A privát email listán még több személyes dolgot, sztorit és példát is megosztok. Ha érdekelnek ezek, akkor a gombra kattintva van lehetőséged csatlakozni.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen:

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük